FAQ
Ofte stilte spørsmål om ev-pay GmbH
FAQ
Ofte stilte spørsmål om ev-pay GmbH
Generelt
Det er ikke nødvendig å skanne QR-koden eller oppgi en e-postadresse. Dette kan være en plage, spesielt i dårlig vær. Denne prosessen kan ikke utføres uten en smarttelefon.
ev-pay-løsningen godtar derimot alle vanlige betalingskort, både digitale og fysiske.
Det betyr at betalingsprosessen med ev-pay-løsningen er like enkel og effektiv som for eksempel betalingsprosessen i en vanlig kasse på en bensinstasjon.
ev-pay GmbH videreformidler ladestasjonsdata (point of interest-informasjon) til aggregatorer som «moovility», som i sin tur vises i bilprodusentenes navigasjonssystemer. ev-pay GmbH samarbeider også med ulike leverandører av karttjenester.
Dette sikrer at emobilisten har all informasjon om ev-pay tilgjengelig ved reisens start, og at navigasjonssystemet muliggjør en optimal reise med tanke på kostnader og tid.
«CPO» står for ‘Charge Point Operator’ (ladepunktoperatør).
Ladepunktoperatører er ansvarlige for sikker drift av ladeinfrastrukturen. De er ansvarlige for den operasjonelle driften av ladestasjonene og deres tilkobling til en IT-backend.
Begrepet «CPMS» står for «Charge Point Management System».
Et styringssystem for ladepunkter forenkler driften av ladestasjoner ved å kartlegge hele ladenettverket digitalt og muliggjøre kommunikasjon og datautveksling mellom de enkelte ladestasjonene.
Disse programvareløsningene tilbyr en oversiktlig visualisering der statusen for alle tilkoblede ladestasjoner og ladeprosesser kan hentes frem. I tillegg kan oppgaver og prosesser fjernstyres og automatiseres.
Begrepet «e-MSP» står for «e-Mobility Service Provider». Det omtales ofte også som EMSP, MSP eller bare «leverandør».
e-Mobility Service Provider er det selskapet som elbilisten inngår en avtale med om alle tjenester knyttet til elbillading. e-MSP-en påtar seg ulike oppgaver, blant annet levering av ladekort, apper for søk og navigering til ladestasjoner, administrasjon og utvidelse av roamingnettverket, fakturering og kundeadministrasjon og fastsettelse av priser for sjåførens ladeøkter.
Begrepet «PSP» står for «payment service provider», eller betalingstjenesteleverandør.
En betalingstjenesteleverandør er et selskap som tilbyr betalingstjenester for andre selskaper. For dette formålet kobles forhandlerens systemer teknisk til PSP-en, som muliggjør betalingsbehandling via de ønskede betalingsmetodene.
Kontrakt
Betalingsterminalen leveres ikke av ev-pay GmbH. Maskinvaren må anskaffes fra FEIG ELECTRONIC GmbH, Hectronic GmbH eller andre integratorer som bruker betalingsterminalen fra FEIG som er i samsvar med kalibreringsloven.
Innkjøp, markedsføring og prissetting er CPO-enes ansvar. ev-pay GmbH er ikke involvert i kontantstrømmen fra emobilisten til CPO-en. Dette skjer fra emobilisten direkte til CPOens forretningskonto. Denne transaksjonen utføres ved hjelp av en betalingstjenesteleverandør.
Tjenester
Med «dynamiske» priser mener vi at CPO-en kan reagere på eksterne prissvingninger i anskaffelsen av strøm i sanntid og i samsvar med kalibreringsloven, og kan videreformidle den endelige prisen til e-mobilitetskunden på en variabel måte og i henhold til sin egen logikk.
På samme måte som ved tanking kan prisene også endres. Ved starten av ladeprosessen er prisene (kWh-pris, sperreavgift, parkeringsavgift og startavgift) for denne ladeprosessen faste. Hvis prisene endres i løpet av ladeprosessen, gjelder de endrede prisene bare for den påfølgende ladeprosessen.
Prisene kan settes automatisk via REST-API (Representational State Transfer – Application Programming Interface) eller manuelt via CPO-tilgang i ev-pay HUB, i samsvar med kalibreringsloven og for spesifikke ladepunkter.
Det er også mulig å kombinere ladestasjoner i grupper i henhold til din egen logikk og tildele gruppetariffer til dem.
Teknologi
Ladestasjonen er koblet til ev-pay HUB via OCPP. Data som ikke er relevante for «ad hoc-betaling» (f.eks. roamingdata), videresendes uendret til CPOens nedstrøms CPMS (Chargepoint Management System) og behandles der.
ev-pay HUB kommuniserer med ladestasjonen via OCPP og overfører dataene til betalingstjenesteleverandørene og bankene som bruker betalingsterminalen, og vice versa.
Eksempel: Når ev-pay HUB mottar tilbakemelding fra betalingstjenesteleverandøren om at emobility-kundens konto er dekket og at forhåndsautorisasjonsbeløpet er reservert, sender ev-pay HUB OCPP-kommandoen Remote Start Transaction til ladestasjonen, og ladeprosessen begynner.
Denne prosedyren utføres av ev-pay-løsningen i samsvar med kalibreringsloven. ev-pay har søkt om to patenter for denne prosedyren.
Ja, ev-pay HUB logger seg inn i CPO’ens backend på samme måte som en ladestasjon.
ev-pay HUB leverer CDR-er (Charge Detail Records) for en ladeprosess. Med PSP-leverandørens samtykke kan transaksjons-ID-ene kobles til CDR-ene. På grunnlag av dette kan ev-pay GmbH sende en rapport til CPOens regnskapsavdeling, slik at den automatisk kan beregne ladeprosessene så enkelt som mulig.
Uansett kan CPO-en få kvitteringene til regnskapsavdelingen automatisk overført via et API til ev-pay HUB og deretter behandle dem der.
En ekstern ev-pay-betalingsløsning for ettermontering på alle ladestasjoner som er i samsvar med kalibreringsloven, er for eksempel mulig via Hectronics Hecpay.
For en ev-pay-løsning som er integrert i ladestasjonen, kreves det kun mekanisk integrering fra produsentens side. Dette krever i dag en strømtilkobling og internettilgang fra ladestasjonen. I løpet av 2025 vil det komme en ny variant som kun krever strømtilkobling og som selv setter opp internett.
Ja, eksisterende ladestasjoner kan ettermonteres hvis de bruker OCMF-dataformatet og minst OCPP 1.6 JS for samsvar med kalibreringsloven.